måndag 9 december 2013

Mjuk pepparkaka med nutellafrosting

Bakade som sagt en tårta till igår. En mjuk pepparkaka med nutellafrosting och lite "vinterströssel" ovanpå. Gjorde tårtan sent lördagkväll så den fick gotta ihop sig lite. Tårta är alltid godast typ dagen efter den gjorts så var ganska självklart att göra den dagen innan.

Mjuk pepparkaka med nutellafrosting, adapterat från Leila Lindholms recept
Kaka
6 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
125 g smör
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 msk pepparkakskryddor (du behöver 2 påsar)
1 dl rårörda lingon
2 dl filmjölk
smör till formarna

Frosting
1,5 dl Nutella
8 dl florsocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
300g philadephiaost
rivet skal från 2 apelsiner
2 msk färskpressad apelsinjuice

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Smält smöret och rör ner i äggsmeten. Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och pepparkakskryddor och sikta sen ner det i smeten. Vänd försiktigt ner dem torra ingredienserna i äggsmeten. Vänd slutligen ner lingonen och filmjölken.
Smöra 3 springformar och fördela sedan smeten i dem. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Ta loss ur formar och lägg upp och ner på bakplåtspapper för att svalna.
När bottnarna har svalnat ordentligt kan du göra frostingen. Att dra på frostingen på varma bottnar är ingen bra idé så låt de verkligen svalna innan du börjar bygga ihop tårtan. Frostingen är enkel, du vispar helt enkelt ihop alla ingredienser. Börja med att röra ihop för hand så att dem torra ingredienserna inte flyger överallt dock, men sen är det fritt fram för vispen.
Börja med första bottnen, bred på ett lager frosting. Lägg sedan på nästa botten och tryck till så att den sitter fast. Bred sedan på ett lager frosting till och på med sista bottnen och tryck till så att den sitter fint. Sen är det bara att breda på frosting på både sidor och toppen av tårtan. Sen dekorerade jag med strössel, men kan även bli riktigt fint med florsocker tror jag.
En bra bit tårta kvar, mycket mer än som på bilden. Men slängde ner lite i några lådor att ge bort. Äter inte så ofta det jag bakar själv tyvärr, man blir inte så sugen när man bakat det själv. Denna var riktigt god dock, måste jag säga faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar