tisdag 17 december 2013

Gräddkola

Gissar på att det inte är bara jag som är löjligt svag för gräddkola. Omnomnom!
Dessa blev så där härligt sega och massa bitar åkte in i munnen istället för i smörpapper.
I år hoppas jag på att vi får äta dem oxå. Förra året tuggade Svea i sig allihop, med papper på när hon var själv hemma...

Gräddkola
3 dl vispgrädde
50g smör
3 dl socker
1,5 dl ljus sirap
1,5 msk vaniljsocker

Börja med att klä en liten form med bakplåtspapper.
Blanda sedan alla ingredienserna i en kastrull. Smält på hög värme medan du rör hela tiden. Sänk sedan värmen lite och låt koka. Försök röra så lite som möjligt. Börjar smeten sjunka så för försiktigt så att det inte fastnar i botten.
Låt koka tills smeten når 120-125 grader för en riktigt seg och god kola. Häll upp i formen och låt stelna i rumstemperatur.
Skär eller klipp upp i bitar. Av erfarenhet är det lättare att klippa. Slå in varje bit i smörpapper. Annars klibbar dem alla ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar