måndag 24 december 2012

Vaniljpannacotta med smörkolasås och flingsalt

Det första inlägget jag läste inne hos m.ade b.y m.ary var receptet på denna pannacottan och då visste jag direkt att jag någon dag ville testa det. Och gud vad gott det var! Testa absolut! Trodde inte det skulle vara så gott med salt till kola, men det var det. Mmm. Jag dubblade receptet eftersom vi var 10 personer, men ni får enkelreceptet här.
Vaniljpannacotta med smörkolasås och flingsalt, 4-6 personer
Recept lånat från m.ade b.y m.ary
5 dl grädde
2,5 gelatinblad
3 msk strösocker
0,5 vaniljstång

Kolasåsen
1,75 dl strösocker
2,3 dl vispgrädde
25 g smör

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet. Koka upp vaniljskrapet tillsammans med grädden och strösocker. Sila genom finmaskig sil. Låt grädden svalna. Krama ur gelatinbladen och rör sedan ner i grädden. Låt svalna helt i ett kalt vattenbad, rör emellanåt. När den svalnat helt så häll upp i portionsformar/glas och ställ in i kylskåp. Det ska stå minst 3 timmar i kylskåp.
Mät upp sockret i en katrull och värm på låg värme. Låt det vara tills du ser att sockret börjat smälta och bli ljusbrunt, först då kan du röra lite med en träslev. Låt smälta ihop tills det har samma färg som mörk bärnsten. Höj till medel och rör ner lite vispgrädde i taget. Sockret kommer börja klumpa sig, men få inte panik. Bara fortsätt röra så löser de upp sig. Det kommer kännas hopplöst, men det löser sig! När det börjar koka så låt det koka i 5-6 minuter, beroende på hur lös du vill ha den. Ställ den svalt. Gör du den dagen innan så häll upp i en lufttätt burk och ställ i kyl. Glöm dock inte att ta fram de i god tid innan i så fall.
Häll på kolasåsen och strö över flingsalt innan servering.


Det blev en över som vi ställde in i kylskåpet, när man tog fram den igår så hade kolan blivit seg på den. Så vill man ha ett segt kolatäcke istället för en kolasås så kan man ju hälla upp kolasåsen på pannacottan när den stelnat och ställa in det i kylskåpet en stund.


Det blev väldigt gott och saltet tillsammans med kolan blev förvånansvärt gott. Detta tycker jag absolut att ni ska testa. =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar