torsdag 29 november 2012

Saffransbullar

Igår bakade jag något helt nytt, lussebullar med fyllning. Riktigt goda blev de. Tog med hälften ut till mina föräldrar och de gick åt några stycken direkt. Även chefen fick två, en till sig själv och en till sin flickvän. Chefen gillade den i alla fall. =P
Receptet lånade jag från Jennys Matblogg. =)
Mjölk och saffran kokas upp. Doftade väldigt gott!


I med socker och kesella


Fyllningen, riven mandelmassa, smör och råsocker.


Jäst deg.



Bred på fyllningen, precis som kanelsnäckor.




Jäste väldigt stort.


Pensla med ägg+mjölk och på med råsocker och pärlsocker.
Lussebullar med fyllning, recept lånat från Jennys Matblogg.
5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
250 g, en burk, kesella 10 % 
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special


Fyllning: 
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
Pensling: 
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker och pärlsocker
Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.  Sätt ugnen på 200- 220  grader. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och råsocker och grädda i 10-13 minuter i cirka 220 grader.


Färdiga bullar

Riktiga goda. Jag hoppas ni testar att göra dem och gillar dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar