onsdag 17 april 2013

Caramel rolls

Frukostfavoriten när jag bodde i USA var helt klart Caramel Rolls. Det är precis lika gott och onyttigt som det låter. Så när jag flyttade hem till Sverige igen så fick min värdmamma skicka receptet till mig. Vi hade det på lite mer speciella söndagsmorgnar och brunch. Man måste nämligen förbereda dem kvällen innan.

Caramel Rolls
Jag har översatt receptet från engelska, men följer väldigt sällan måtten utan öser på känsla ist. Egentligen säger receptet att man ska ha frusna "dinner rolls" vilket alltså är ojästa, frusna bullar. Men eftersom det inte är något jag ens tror vi har i Sverige så gör jag helt enkelt vanligt vetebullsdeg utan att smaksätta som jag först låter jäsa en gång innan jag gör små bullar, vilka jag inte låter jäsa.

Caramel Rolls
Ojästa vetebullar, ca 25 st
0,5 paket Dry Butterscotch pudding, detta kan vara svårt att få tag i, i Sverige, så ös på med mer socker och kanel istället
4,75 dl brunt farinsocker
0,75 tsk kanel
ca 110 gram smör
Hackade valnötter, frivilligt

Smöra en form. 
Smält smöret och låt svalna.
Blanda ihop de torra ingredienserna. Eftersom jag själv är en sucker för kanel så brukar jag ösa i en del mer än vad receptet säger.
Häll i en del av de torra ingredienserna i formen, lägg i så många bullar du får plats med. Det ska vara lite space mellan dem i och med att ska kunna jäsa.
Häll över resten av de torra ingredienserna och det smälta smöret.

Lägg över en bitt bakplåtspapper och ställ in formen i kylskåpet över natten. Då kalljäser bullarna över natten.
Ta fram en stund innan bakning så att de blir rumstempererade. Sätt ugnen på 175 grader.
Baka i 30-50 min. Kolla efter 30 min hur de ser ut. I regel behöver de stå inne i 40 min när jag gör dem.

När den är klar så vänd upp dem på en tallrik eller plåt så att de inte fastnar för mycket i formen. Tänk på att karamellen är väldigt varm. Hugg in så fort de svalnat lite.
Mumma!

1 kommentar: