fredag 29 juni 2012

New York Blueberry Cheesecake

Till Alex's och Kickans födelsedag så gjorde jag Leila Lindholm's New York Blueberry Cheesecake. Lade upp en bild, men inget recept vad jag kan minnas.
Är inget fan av cheesecakes, men denna är riktigt god. Tror att fler höll med om det, för den tog slut hyfsat fort. Ingen ville dock äta den först. Men ett helt gäng gafflar nedtryckta i mitten så tog det inte lång tid innan folk hög in och åt upp den.

Kexbotten
  • 300 g digestivekex
  • 150 g smör
Cheesecakesmet
  • 600 g philadelphiaost
  • 2 1/2 dl kesella 10%
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ekologiska ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit kvalitetschoklad
  • 1 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)
Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.


Vågar ingen börja så tryck ner en massa gafflar i mitten, då käkar alla
Efter ca 20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar