onsdag 6 juni 2012

Hi Hat Cupcakes

Hi Hat Cupcake

Gav mig på Leila Lindholms Hi Hat cupcakes häromdagen.Det är chokladmuffins toppade med maräng, som sedan doppas i choklad. Precis lika gott som det låter. Toppen blir liksom som en gräddbulle.
Tog sin lilla tid, men det var roligt och folk verkade gilla dem. Hade sällskap av André medan jag bakade. Han fick slicka skålarna. Haha. Som vanligt när jag bakar något som innehåller kaffe så var Alex en hjälte och gav mig lite kokat kaffe. Man kan alltid lita på att han har kokt kaffe hemma. =P
Jag gjorde dubbelsats och ska ni oxå  göra det så kan jag redan nu säga att ni behöver inte dubbla marängen. Jag gjorde det och fick slänga mer än hälften. =(
Vi hade börjat kvällen med Tacomys så det var inte många som orkade äta upp sina cupcakes. Men de sades i alla fall vara goda. Familjen fick smaka dem dagen efter och de gillade dem väldigt mycket oxå.


Muffins
  • 3 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk kallt kaffe
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao
  • 1 nypa salt
  • 100 g mörk choklad
Maräng
  • 6 st äggvitor
  • 8.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 st citron, saften

  • Chocolate coating
  • 350 g mörk choklad
  • 3 msk matolja
Muffins
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Vispa inte ner det, för då blir muffinsen helt kompakta och hårda. Vänder du däremot ner det så blir de luftiga och härligt fluffiga. =)
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Maräng
1. Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och saft av citron i en rostfri bunke.
2. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
3. Rör först tills sockerkristallerna smält sedan vispa sedan till en fluffig maräng och tills det blir tydliga spår efter vispen. Marängen ska ha uppnått cirka 65 grader.
4. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa (i maskin) tills den svalnat helt.
5.Använd en sprits med en rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.
6. Låt stelna dem helt i kylen innan de doppas i choklad (se recept nedan).
Innan chokladen kom på.
Får mig att tänka på Michelingubben. =P
Chocolate coating
1. Hacka chokladen och smält den i vattenbad tillsammans med matoljan.
2. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna en aning.
3. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans.
4. Låt stelna på ett fat i kylen i cirka 30 minuter.
Mumma!

3 kommentarer: